Най-мащабния форум за модерно земеделие, вино и храни „Агра, Винария и Фудтех“ продължава в Пловдив и включва активно участие на ССА /20-24 февруари,24/. И Специален приз за ССА на международния панаир, Пловдив.

Публикацията се допълва сопред Дневника на участията.

Пет панаирни дни. Освен цвят и пъстрота на иновативни идеи, родно производство и надежди за наука, която не е затворена в чекмеджета, а обогатява и служи на практиката, /по щандовете на институтите на ССА в Палата 7/, Агра,24 има и наситена делова програма:  информационни срещи, посветени на актуалните тенденции, европейските политики и международни прогнози в сектора. В тях ще се включат представители на Министерството на земеделието, експерти от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕК, специалисти от държавни агенции и структури, учени  от ССА, университети и институти.

В първия ден на Агра,23 вниманието привлече  Конференцията „Аграрната наука в аграрната практика“, с организатор  Министерство на земеделието и храните и много активно участие на ССА. Ангажиращо бе  входното изявление на земеделския министър Кирил Вътев за по-здрав мост между науката и практиката, стъпил на огромния  научен потенциал, на даровете от  биоразнообразие, почвено разнообразие и  традиции  в земеделието.

Първата презентация бе на председателя на ССА проф.д-р Виолета Божанова – „Научни продукти и услуги, организирани към потребностите на земеделския бизнес и обществото“. Богато визуализирано и конкретно, чрез работата на институтите, бе погледнато на възможностите науката да отговори на предизвикателствата пред земеделието в сътрудничество с бизнеса /макар предизвикателствата пред тях понякога да са различни/. Проф. д-р Божанова очерта посоките: развитие на иновациите, да се минимализират вредните  въздействия върху околната среда, да се доразвие  кооперирането и др. Специално внимание бе отделено на богатата банка от  Генофонда, съхраняван от ССА.

Презентации на представителите от Турция и Косово бяха конкретни в някои примери за приложност на науката, подкрепена в усилието и да е „пресечна точка“ с практиката. Турският представител акцентира на научното сътрудничество между двете страни днес, като се върна в началото му и широкия принос на акад. Атанас Атанасов. Проф. д-р Иван Боевски от департамент „Икономика“ на Нов Български Университет направи презентация на тема: „Дигитална платформа за управление и анализ на социално-икономическите данни, свързани с възстановяването на почвеното здраве“.

„Изложенията бележат ръст от 25%, което показва, че земеделските производители не са загубили ентусиазъм. Целта ни е АГРА да стане средище на по-високо ниво отколкото е било досега“, посочи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на пресконференция в първия ден на Изложението.

„Академията участва с пълен набор от научни институти, научно-изследователски центрове и опитни станции на настоящето изложение. За високият им професионализъм, за това, че винаги представят визията за съвременно земеделие, в крак със световните тенденции, Селскостопанска академия е носител на Специалния приз на Международен панаир Пловдив за успешно сътрудничество и принос в развитието на АГРА 2024“ заяви изпълнителният директор на панаира доц. Иван Соколов. 

Всички участници в Конкурса за иновации от структурите на ССА бяха отличени по време на награждаването.

 Наградата получава председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Виолета Божанова“. За специалния приз на ССА виж повече в Уебсайта на SSA.

На 21 февруари, сряда, в Конферентна зала в Палата 7,  бе представена темата „Актуални аспекти на устойчивото развитие на лозаро-винарския сектор в условията на климатични промени и динамична пазарна среда“. Организатори са Министерство на земеделието и храните, Институт по лозарство и винарство – Плевен и Селскостопанска академия. Както на цялото изложение, така и на тази проява, основен акцент бе защитата и развитието на устойчиви родни сортове.

Какво предстои до края на Изложението Агра,24 /делова програма/, за да влезе в АЛБУМА, а след това – и в действие. Ще заеме ли науката обещаната и много по-активна роля между знанието и практиката. Очаквайте. Статията ще се  допълва:

22 ФЕВРУАРИ, ЧЕТВЪРТЪК

  • От 9:00 до 17:00 ч в Зала „България в Конгресния център ще се проведе национална научно-практическа конференция с международно участие „Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според най-съвременните изисквания на българската и европейска нормативна уредба”. Организатори са Съюз по хранителна промишленост, Университет по хранителни технологии и Федерация на научно-техническите съюз.
  • В 10:30 часа в зала „Европа“ в Конгресния център ще се проведе Конференция „Ден на биологичното земеделие“; Уъркшоп на тема „Семеен бизнес и приемственост в биологичното производство”. Организатор е Висше училище по агробизнес и развитие на регионите
  • В 14:00 ч в зала „Пресклуб“ в Конгресния център ще започне конференция „Предизвикателства и възможности за българското земеделие, свързани с климатичните промени“. Организатори са Министерство на земеделието и храните, Селскостопанска академия и Българска академия на науките.
  • От 17:30 часа в зала „Пловдив“ ще се проведе награждаването на победителите в Конкурса за иновации. Специализираното жури вече обработва заявките за участие в десет раздела. Най-авангардните разработки на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024 ще бъдат обявени на събитието.

23 ФЕВРУАРИ, ПЕТЪК

  • В 11 ч при щанд 56, палата 8 ще бъде представена книгата „Лозарството по българските земи от възникването му до 20-и век“ с автор доц. Тодор Начев. Организатор е Сдружение “Лоза и вино”

Темата „Винен туризъм“ присъства в два форума:

  • От 13:00 до 14:00 ч във Фоайе Юг на Палата 8 ще бъдат представени резултати от анкета, проведена от Winetours.bg. Лектори ще са Гергана Тодорова и Красимира Кодукова от Winetour.bg
    От 14:00 до 15:00 часа в зала „Европа“ в Конгресния център ще проведе кръгла маса:, организирана от Съюза на енолозите и International Wine Tourism Conference
  • От 13:00 часа в Конферентна зала в Палата 7 започва семинар „Иновативни решения в производството на здравословна и устойчива храна“. Организатор е Селскостопанска академия.
  • 17:00 часа в зала „Европа“ ще бъдат наградени победителите в конкурса „Избор на потребителя“ (Вход с покани)

24 ФЕВРУАРИ, СЪБОТА

  • В 16 часа при Сцена Plovdiv Fair Street food fest ще бъдат изтеглени печелившите талони от попълнените анкетни карти за посетител. Организатор е Международен панаир Пловдив.

 

Снимка: ССА

Дневник и фотогалерия ИАИ:

 

Виж предишна публикация : ИАИ представя книгите и дейността си на Агра24: