На 6.04. 22 , в рамките на поредицата дискусионни семинари, организирани от ИАИ, доц. д-р Божидар Иванов представи своя лекция“ Представителност на анкетни проучвания и основни моменти в иконометричното моделиране“. Срещата се проведе онлайн през платформата TEAMS, но даде възможност и за пряко участие от зала 1 на Института по аграрна икономика. Потвърди се общата оценка за полезността на подобно „сверяване на часовника“ за  изследователските методи и  подходи и споделяне на опита пред по-младите учени,  особено като се отчита важността на двете основни теми /цитирани в заглавието/.
Ученият разгледа методологии за извършването на различните видове анализи, събирането на данни и информация за анализа, формулите за определяне размера на извадката.
Основен акцент бе поставен върху представителността, като ключова за  изследването и гарантирана от  заложената грешка. Специално внимание и в лекцията, и в предизвиканата дискусия, бе отделено  на необходимостта да се заложат реални хипотези, да се изходи от условно обективната реалност, от статистиката, върху която да се гради субективно избрания ход на  изследването. Но в никакъв случай да не се допуска анкетното проучване да налага личната субективна интерпретация на питащия.  Или да „задава отговори“. Това би било отрицание на науката.
Очаквайте втората част на лекцията на 27.04.22 г.