Хроника на първите прояви на  служебното  ръководство на МЗХГ:

Няма да има закъснение в предстоящите плащания

Една от целите: да се оптимизира разпределението на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост

Назначен е и трети заместник министър – Явор Гечев 

Приемът по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. се удължава до септември

Последна информация/27.05.21/

1.Явор Гечев е назначен за заместник-министър на земеделието, храните и горите със заповед на премиера Стефан Янев. С това назначение засега заместник министирте на земеделието стават трима.

Същият пост Гечев е заемал в периода юли 2013 г. – август 2014 г., след което работи в частния сектор, а от юни 2016 г. до настоящия момент е председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България, съобщана Правителствената пресслужба.

Явор Гечев е бил народен представител в периода май 2013 г.-юли 2013 г., преди това е управител на предприятие в земеделския сектор, а от 2004 г. до 2009 г. има натрупан опит в Регионалната разплащателна агенция-Пловдив към Държавен фонд „Земеделие“, където заема длъжности от експерт до ръководител на регионалната агенция. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ от Аграрния университет в Пловдив, както и сертификат за професионална квалификация от Съвета на Европа от 2009 г. по специалността „Политическа система и политики на Европейския съюз“.

 Основна цел на Министерство на земеделието е подкрепата на българските производители. Сред приоритетите в работата ни са насърчаването на иновациите и инвестициите, както и на производството на екологично чисти земеделски продукти.

Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков, който се включи в инициативата „Отгледано с грижа в България“ на “Метро“ България край село Лепица, Червен бряг, съобщиха от МЗХГ.

Към предишни информации за действията на МЗХГ, при служебния кабинет:

Ще работим за нормалното функциониране на отрасъла, разчитайки на експертизата, но ще бъде проявявана нулева толерантност към корупцията.  Това каза служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на среща с второстепенните разпоредители с бюджетни средства към МЗХГ, съобщава МЗХГ.
„Ще бъдем безкомпромисни. Приоритетът ни е секторът да функционира нормално и без сътресения. Това не е реваншизъм, такъв няма да има. Който изпълнява задълженията си, няма причина да се притеснява”, категоричен бе той.Министърът заяви, че предстоящите плащания за земеделския сектор ще бъдат разплатени без закъснения, спазвайки сроковете.Проф. Бозуков поиска отчети за изпълнение на бюджетните рамки на второстепенните разпоредители за 2021 г, както и информация от директорите им за най-належащите оперативни действия и проблеми, пред които са изправени структурите. Земеделският министър възложи на всяка от тях да представи предложения по Националния план за възстановяване и устойчивост в частта за земеделие. Целта е да се оптимизира разпределението на средствата в него. Предложенията следва да са аргументирани и съобразени със Зелената сделка на ЕС“.

Вижте публикацията на Уебстраницата на МЗХГ

На  18 май се състоя  среща с браншови организации, на която се обсъдиха  проблеми в земеделския сектор, включително и по Плана за възстановяване и за подпомагането на земеделските производители.
На 21 май, служебният земеделски министър обяви, на пресконференция, новите  двама заместник министри, като предположи че ще има и още двама. Обявените са: Атанас Добрев, експерт, с 20 години опит във Фонд „Земеделие“ и горския сектор /поема горския сектор в Министерството/  и  доц.д-р Крум Недялков от Тракийския университет, който ще ръководи  ресори“Животновъдство“ и „Растениевъдство“.

Ще бъде извършен функционален анализ на дейността на различните структури в Министерството на земеделието, храните и горите. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при официалното представяне на екипа си. Той допълни, че където бъдат констатирани пропуски в работата, ще бъдат предприети рокади.

Опитал съм се да заложа на експертизата, за това съм се спрял на хора, които са доказани професионалисти в своята област“, посочи земеделският министър, при представянето на заместниците си.

Като приоритет на екипа си, на 21 май, Проф. Бозуков очерта – нормалното функциониране на сектора и връщането на доверието на земеделците и гражданите към институцията и всички структури на системата.

По  една от най-коментираните теми в последните дни, министър Бозуков заяви, че се предвижда приемът по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. да бъде удължен до месец септември, съобщават на Уебстраницата на МЗХГ.

„Исканията на бранша по тази тема са разнопосочни. С удължаването на приема ще се даде възможност на всички производители да участват в нея“, каза проф. Бозуков. Той поясни, че ограничението от 36 месеца, което затруднява подаването на заявления от млади или новоформирани ферми и фермери, не е проблемно, тъй като те могат да кандидатстват по подмерките 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ и 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ и няма да останат без възможности за подпомагане.

Министър Бозуков съобщи още, че в края на месец юни тази година се предвижда да стартира и приемът по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР. Проектни предложения ще се подават до месец ноември.

Земеделският министър подчерта, че към момента няма сериозни кадрови промени. Единствено Изпълнителна агенция по горите е с нов изпълнителен директор, Александър Дунчев пое поста от инж. Мирослав Маринов, който е назначен за заместник-директор, както и вр. и.д. директор на Югоизточното държавно предприятие.

Вижте цялата публикация т 21 май на Уебстраницата на МЗХГ:

Сподели в: