Традиционният докторантски семинар в сряда, в заседателната зала на Института по аграрна икономика, включва и презентации на публикации, по които работят учените от ИАИ. На 14.02.24 г. гл.ас. д-р Петър  Маринов представи  темата за Заети лица в част от неземеделските дейности в селските райони на Южен централен район в Република България за периода 2010-2020 г.

В разработката се изследват данните за  заетите лица в неземеделски дейности в селските общини на Южен централен район (ЮЦР) в България за определен период от време. Целта е  е да се проследи заетостта на населението в част от неземеделските дейности по сектори за периода от десет години. В самото начало на презентацията си гл.ас. д-р Петър Маринов направи исторически преглед на понятието и определението за „селски райони“ от 90 години насам.

В изследването се прилага  локализационен индекс (LI) за изследване на заетите лица в част от неземеделските дейности в СР на ЮЦР по класификацията КИД – 2008 година.

По-специално внимание  в разработката е отделено на хотелските услуги. Дискусия предизвика темата за обхвата на понятито „неземеделски дейности“ в това изследване,  а и в конткстта на преосмислянето на дефеницията за селски райони у нас в рамките на ОСП и новата Стратегия.