На 11.10.23 г., в рамките на редовната си зимна семинарна сесия, всяка сряда в Зала 1 на ИАИ,  учените от ИАИ поставиха и темата за нуждата от съвместни усилия в  бъдещата работа по изготвянето на   стратегия за биоикономиката и взаимодействието на заинтересованите страни. Гл.ас д-р Антон Митов, ИАИ представи свои разработки, които могат да са полезни с оглед на водещи предизвикателства и  насоките на биоикономиката у нас, погледнати във фокуса на земеделието. Дискусията и препоръката на доц.д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика, се съсредочиха върху нуждата от конкретизиране на индикаторите, с изследването на които ИАИ може да направи свой наистина конкретен и професионален принос.

Регулярният семинар в ИАИ, на който учените представят насоки на бъдещата си работа, предшестваше Първия разширен национален семинар с участието министерства, агенции, институции, организации и фирми  под надслов „Изграждане на доверие и разбирателство между заинтересованите страни“ по Проект “ Подпомагане на страните от Централна и Източна Европа при разработването на стратегии и планове за действие за биоикономика“. Той е в изпълнение на стартиралия през м.септември Проект “Подпомагане на страните от Централна и Източна Европа при разработване на стратегии и планове за действие за биоикономика” – CEE2ACT по програма „Хоризонт Европа“ на Европейския съюз в подкрепа на 10 страни от Централна и Източна Европа(ЦИЕ) за разработването на стратегии за кръгова биоикономика.  Семинарът се провежда 12.10-13.10.2023 г. в учебната база на Лесотехническия университет в Юндола.  При откриването му е било подчертано че:

с изготвянето и стартиране изпълнението на националния стратегически документ за развитие на биоикономиката в страната ще се постигнат:

– по-ефективно използване на биоресурсите;
– създаване на по-висока добавена стойност;
– нови работни места;
– повишаване на знанията и капацитета на заетите и ръководещите отделните сектори;
– икономическа, социална и екологична устойчивост при управлението на съответните сектори.

Заглавна снимка на публикацията  – зимен семинар в ИАИ

Снимката долу: моменти от работата на Националния семинар в Юндола: