Дискутираната  тема за преосмисляне на ОСП ни връща към една от книгите и разработките на Института по аграрна икономика „Конкурентоспособност и влияние на директните плащания в земеделието“, която звучи актуално и на границата на 2023-24 г. Темата е с продължение. Тя бе на фокус и в работата на Института по аграрна икономика през 2023 г.

Във въведението  на цитираната книга /доц.д-р Божидар Иванов/ изрично се посочва важността на ОСП за политиката на ЕС и че още от самото и създаване, тя редовно се преразглежда и коригира, с оглед на своята ефективност. Посочва се колко важно е да се направи преглед на въздействието на последната реформа и да се извлекат поуки за модела на бъдещи политики. Целта на изследването е да се анализира въздействието на ОСП за развитието, структурата и конкурентоспособността на земеделието с оглед динамиката и бързо развиващата се околна среда и икономика в глобалистичен план.

В част от изводите на този научен труд се подчертава, че овощарството, лозарството и др. култури от растениевъдството – фуражи, етерично-маслени и др.маслодайни и картофи, както и другите сектори на животновъдството, като производство на яйца, мед и вълна, след членството на България в ЕС и прилагането на ОСП, са с намаляващо производство. Причините основно трябва да се търсят в това, че след приемането на България в ЕС, основният инструмент, въздействащ върху овощарството, лозарството и др. култури от растениевъдството и споменатите животновъдни сектори, бяха директните плащания, обвързаната подкрепа и Нациналната програма за подпомагане на лзаро-винарския сектор. Приложеният исторически подход за разпределение на националното финансиране не отразяваше в пълна степен проблемите на тези сектори. Нивото на подпомагане по линия на директните плащания на единица площ не е съобразено със спецификата при отглеждане на овощни видове и не оказва съществено въздействие. А и нивото на сдружаване в овощарството и лозарството е изключително ниско.

Да се върнем към книгата: 3Monograph_Competitiveness

И предишна публикация на научния труд в Уебсайта на ИАИ

Автори:

доц.д-р Божидар Иванов, ръководител на проекта

проф.д-р Румен Попов

доц.д-р Диляна Митова

гл.ас. д-р Десислава Тотева

ас. Васил Стойчев

 

Издателство:

ИАИ

 

Печат:

Авангард Прима, София

 

Рецензенти:

Проф.д-р Нина Котева

Проф.д-р Димитър Терзиев

 

Предпечатна подготовка:

Атанаска Джоджева

 

ISBN 978-954-8612-17-3