На 03.06.2014 г. в Интерпред  СТЦ София се състоя работна среща на тема „Представяне на Европейското партньорство за иновации в земеделието и възможностите и подхода за прилагането  му в България” , организирана от Национална селска мрежа, съвместно с Министерство на земеделието и храните и  Института по аграрна икономика гр. София.

В работната среща взеха участие неправителствени организации, читалища, съветнически и консултантски организации , изследователски институции, университети, научни работници, представители на Местни инициативни групи, иновационни специалисти, собственици на малки земеделски стопанства и други заинтересовани страни.

На срещата се представиха Европейското партньорство за иновации (ЕПИ) в земеделието и добри практики от ЕС (Янка Казакова – ЗУ на НСМ), бяха изнесени първите резултати от изследователски проект на тема: „Управление на иновациите в земеделието” на Института по аграрна икономика (директор доц. д-р Димитър Николов и ръководител на проекта) и се обсъди мярка „Сътрудничество“ в частта й за създаване на Оперативни групи за ЕПИ в България(д-р.инж. Мая Нинова, представител на УО-МЗХ).

На семинара  се изгради мост между науката в лицето на Института по аграрна икономика, като носител на иновации за малките земеделски стопанства в България, членовете на Националната селска мрежа и Министерството на земеделието и храните.

В малки работни групи се дискутираха приоритетните нужди от иновации в българското земеделие и необходимостта от създаване на партньорства  между наука и практика.