В рамките на семенарните срещи, всяка сряда, в Зала 1 на Института по аграрна икономика,  проф.Храбрин Башев запозна научния и част от  експертния състав на Института с бъдещата работа /2024-2025 г./ по Проект „Структура и управление на договорните отношения в селското стопанство на България“.

Колектив на учени и експерти от ИАИ и други институти, които работят по проекта и подготвят книга:

Храбрин Башев, Михаела Михайлова, Иван Боевски, Петър Маринов, Росица Микова, Антон Митов, Румена Гандева, Снежана Благоева, Марина Лазарова, Кремена Гочева, Димитър Терзиев (УНСС), Минко Георгиев (АУ), Надежда Димова /НБУ/.

Основната цел на изследването за посочения период е :“Разработване на теоретико-методологическите и методически въпроси на дефинирането, класификацията, анализа и оценката на структурата и управлението на договорите и договорните отношения в българското селско стопанство“.

Проф.Башев се спря на основни понятия и  и определения от Новата  институционална икономика и значението на договорите между агентите, посредством които се управлява значителна част от аграрната и целокупна икономическа социална дейност /РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РЕСУРСИТЕ/.

Той очерта основните фактори, които оказват влияние и как холестичния икономически анализ ще отчете взаимодействието на агентите, средставта, процеса и резултатите от договорянето за българското земеделие.

Практическата приложимост на подобен проект е постигането на максимални  транзакционни изгоди и минимални транзакционни разходи, илюстрира на екрана проф. Храбрин Башев.

Предстои микроикономическо проучване с мениджъри на ферми от различен юридически вид, специализация и размер.

Фотогалерия Зала 1, ИАИ, 17.01.24 г.