Проф.д-р Храбрин Башев и доц.д-р Божидар Иванов /ИАИ/ са в съавторство в новата книга, излязла в Турция

„GOVERNANCE IN AGRICULTURAL MARKETS, ORGANIZATIONS AND DEVELOPMENT“

Авторски колектив:

Hrabrin BACHEV
Bozhidar IVANOV
Bilal KARGI
Bekir Cihan UÇKAÇ

ISBN •978-625-365-401-6

Книгата представя резултати от  Проект, финансиран от ФНИ Механизми и форми на аграрното управление в България“,  Административен договор  № КП-06-Н56 / 5 от 11.11.2021 г.), със срок за изпълнение три години и с отчет за първи етап, приет с много добра оценка от УС на ФНИ. 

В предговора на книгата се акцентира на предизвикателството да се разбере и оцени  системата  за управление, особено в контекстта на аграрното управление. Авторите подчертават, че това остава важен проблем както в академичната, така и в практическата сфера. Съществуват  значителни различия в начина, по който управлението се разбира сред учени, практици и официални документи. Тази система  може да бъде свързана с управление на високо ниво, държавни агенции или дори да надхвърля правителствените структури. Понякога тя е взаимозаменяема с термина „управление“, докато в други случаи  включва различни режими. В книгата е направен опит  да използва интердисциплинарен подход  в  Новата институционална икономика за създаване на цялостна рамка за анализ на системата на аграрно управление в България.  Стъпва се на основата на предишни изследвания и практически прозрения, но същевременно новият подход  подчертава сложността на аграрното управление и обхващащо четири основни компонента:

аграрния и другите присъединени агенти, вземащи управленски решения

правилата и механизмите, управляващи тяхното поведение,

процесите, свързани с управленските решения 

произтичащият социален ред в рамките на системата

Авторите  подчертават, че анализът  на аграрното управление налага изследването на индивидуалната система елементи, различни нива на управление и основните функционални области на аграрното управление. За всяка област на анализ се препоръчват количествени и качествени институционални подходи.

„Изрично се подчертава, че когато се оценява  аграрното управление, важно е да се вземат предвид личните качества на участващите агенти, институционалната среда, транзакционните разходи и ползи, ефективността на алтернативните управленските структури и времевото измерение.

Вижте съдържанието и Governance in Agricultural Markets, Organizations and Development

Свързани публикации с проекта „Механизми и форми на аграрното управление в България“ и успешното приключване на първия му етап