„Теоретични модели за развитие на земеделието“- ДИАГРО
„На 17.5.2022 г. от 11:00 часа в пресконферентна зала на БТА бяха  представено изпълнението на проект „Теоретични модели за развитие на дигиталното земеделие“ – ДИАГРО, финансиран от Фонд научни изследвания, Договор № КП-06-Н-26/10 от 18.12.2018 г.
В проекта си сътрудничат четири партньорски организации, Института по аграрна икономика е водещ партньор, Аграрен университет гр. Пловдив, Институт по животновъдни науки гр. Костинброд и Нов Български Университет.
Екипът по проекта презентира задачите, постигнатото по работните пакети, разработените модели за развитие на цифровото земеделие за по-висока  ефективност и конкурентоспособност на фермите, благодари за съвместните дейности с браншови, неправителствени  и др.организации.
Някои от постигнатите и представени резултати:
Разработиха се теоретични модели за съвместно използване на цифровите услуги от стопанствата, включително и за такива, които не могат да си позволят индивидуалното им ползване.
  • Използвайки техниката на SWOT-анализа се идентифицираха факторите за успешно управление на процеса на дигитализация на земеделието. В резултат на анализа се определиха няколко стратегически цели:
  • Създаване на дигитални умения и компетенции в сферата на приложението на дигиталните решения в управлението на земеделското стопанство.
  • Коопериране по отношение на финансово-иновационното управление с цел оползотворяване на ползите от дигитализацията.
  • Диверсифициране на източниците на финансов риск“
Още за проекта: https://www.facebook.com/Diagroproject/

ДИАГРО – ПОСТИГНАТОТО