На 22 август в зала 1 на Института по аграрна икономика – ССА се състоя официално делово посещение от представители на на Министерството на науката и технологиите към Правителството на Шанхай и представители на посолството на Китай в София. Поводът бе продълженото научно сътрудничество между двете страни с ключово участие на на ИАИ – ССА в международни проекти, включително Съвместна българо-китайска лаборатория за “Адаптиране на управлението на селскостопанските екосистеми към климатичните промени”, който включва съвместни конференции, семинари и обмен на студунти и докторанти между двете страни. На срещата присъстваха научен екип от Китай, докторанти и изследоветели, водени от от  проф. Shengquan Che, Shanhai JiaoTongUniversity (SJTU). Стартирали в Института по аграрна икономика- ССА,  заедно с български колеги,  китайските учени  ще продължат  в идните дни проектната си работа на терен с интервюта  в Самоков и района,  срещи с кмета на Самоков и в Пловдив /Аграрния унверситет/, както и с  участие в Конференцията за българо-китайското научно сътрудничество по темата за изменение на климата и селските райони, в УНСС, на 28.08.24 г., от 11.00 часа.

Официалните гости от Министерството на науката и технологиите в Шанхай на срещата в Института по аграрна икономика бяха:

Li Guihua – Department of Personal Ministrу оf Science and Technology, Director general

Хuan Hongyun – Discipline Inspection and Supervision Group of the National Supervisory Commission in the Ministry of Science and Technology, Deputy head

Liao Jianhua – CPC Committee Ministry of Science and Technology, Deputy Party Secretary

Tong Eueshan Department of Personal Ministry of Science and Technology, Division Director

Znahg Bin – Department of International cooperetion Ministry оf Science and Technology, level 1 Prinsipal Staff Member

Срещата бе открита от директора на ИАИ проф.д-р Божидар Иванов. Участниците бяха поздравени от проф. д-р Храбрин Башев /координатор на Българо-китайски център за аграрно и селско развитие и ръководител  на съвместната Китайско-българска лаборатория, съорганизатор на научните симпозиуми /в Шанхай и София,23/ по изменение на климата и съживяване на селските райони/. Представени бяха три презентации – от двамата български професори от ИАИ и от проф. Shengquan Che, Shanhai JiaoTongUniversity (SJTU). Общото в тях  бяха прегледа  и посоките на развитие академичния и изследоветелски научен  обмен между двете страни, богато визуализирани. Всяка от разработките обаче обече имаше свои запомнящи се акценти.

Директорът на Института по аграрна икономика, доц д-р Божидар Иванов представи цялостната работа на Института като важен научен център в областта на аграрната икономика, който се стреми реално да обнови интердисциплинарно и интернационално методологията на проучванията, с много вътрешни и международни проекти, с точен ориентир към последните климатични и екстремални  преизвикателствата в световен и Европейски мащаб, с търсенето на екологични и технологични алтернативи във връзката на науката със  селскостопанската  практика, бизнеса и производството. Проф. д-р Божидар Иванов подчерта ролята на ръководения от него институт за изработването на стратегии, програми и мерки за усъвършенстване на инструментариума за програмиране и управление на селското стопанство.

Прф.д-р Храбрин Башев проследи съвместните иницитиви на Българо-китайското научно сътрудничество и надграждането на съвместните проекти в аспекта на управлението и оценката на аграрната устойчивост и управление, изследванията на промените на климата и влиянието върху екоситемите и селските райони, сравнителното изследване на опазването на еко и културните ресурси. Хронологично акценти от прецентацията му бяха „Научно-технологично сътрудничество и технологичен трансфер на българския център”  SJTU, AU, УНСС, SU,„Съвместна китайско-българска лаборатория за адаптивно управление на  изменението на климата за селските екосистеми“, SJTU, AU, UNWE, SU, 2021, чиято работа бе илюстрирана с богат снимков материал. Специално внимание бе отделено на сътрудничеството в  окриването и развитието на научни таланти.

Презентацията на проф. Shengquan Che, Shanhai JiaoTongUniversity (SJTU) проследи сътрудничеството  между Shanghai Jiao Tong University , Института по аграрна икономика и други български институти, главно в рамките на Международната съвместна лаборатория „Един пояс, един път“ .

 

Сред конкретните тематични разработки бе  акцентирано и на  „Основните фактори, влияещи върху уязвимостта от изменението на климата в селските райони и идентифициране на потенциални пространствени модели на климатична уязвимост“.

Официалните гости изразиха своята оценка за голямата продуктивност в търсенето на нови посоки за научен обмен, намеренията за  развитие на технологично обновление и сътрудничество в отговор на климатичните и екологични предизвикателства,  насърчаването на талантите и  обмяната на опит между научните звена от двете страни.

Директорът на ИАИ проф. д-р Божидар Иванов и  проф. д-р Храбрин Башев придружиха колегите си от Китай в срещата с кмета на гр. Самоков Ангел Джоргов.

Фотогалерия, 24 /22.08.24/: