Това бе една от приложните теми, презентирани на Международния симпозиум на Института по аграрна икономика – ССА „Агроикономиката в подкрепа на земеделието и развитието на селските райони“, свързана с цени и пазара в контекстта на последните предизвикателства. Автор:  Julian Binfield, Университет Мисури

Той илюстрира, че поради трудността да се предвиди  развитието на войната в Украйна, прогнозите за производството  и износ на зърно не носят категоричност. Представените графики  констатират, че производството в Украйна е спаднало, но други страни са запълнили празнината. В САЩ и Южна Америка 23/24 г. се очаква ръст на зърненото производство. Факт е повишено  търсене от Китай. Цените на суровините се очаква да паднат, но не и до нивата, които бяха регистрирани  преди скорошния скок.

Интересен аспект в презентацията: Най-големите двигатели на маслодайните семена са Китай и биогоривата.

„Ние сме превключвали между пазар, управляван от масло и брашно в зависимост от това кое доминира“, илюстрира  лекторът от Университета в Мисури. Затова един от ключовите двигатели на  перспектива е търсенето на растително масло за биогорива. Предвижда се производството на дизел в САЩ да се увеличи. Много зависи от бъдещето на електричеството в транспорта.

По отношение на цените на месото Julian Binfield, Университет Мисури, се спря на силното търсене на месо  след COVID пандемията  в САЩ и ЕС. Той определи като рекордни или близки до рекордните цените на месото в САЩ и ЕС.

По отношение на глобално развитие на млечните продукти американският учен  очерта вероятността  традиционни пазарни износители като ЕС, Нова Зеландия и Австралия да са  достигнали своя връх на брой на крави, поради мерките за изменение на климата. В същото време  Китай увеличава своя внос и потребление, но също и производство.

Как политиката ще повлияе на пазарите, прогнозира Julian Binfield, Университет Мисури:

Малка е вероятността в САЩ бюджетният натиск да повлияе много на производството и търговията, сочат прогнозите и сценариите. За ЕС, Австралия и Нова Зеландия е вероятно да има промени в политиката в посока  ограничаване на производството. Много възможна е прогнозата, че ще растат призивите за защита от страна на производителите.  Общата тенденция е Китай и други страни  да харчат повече за подпомагане на селското стопанство.