Знаете ли къде е той – Националният земеделски музей?
 В структурата на Селскостопанска академия, която подготвя  тазгодишния си Празник на земеделската наука, на 25 октомври.
Някои от имената на личностите, оставили диря в земеделската наука на България са в контекста на световния научен елит. Вижте публикациите в   Уебсайта на ССА  по темата:

Още от Тържаственото събитие – слова, поздрави, поглед към делниците, между празниците вижте в Уебсайта на ССА:

Сто трийсет и девет години земеделска наука в България отбеляза на 25 октомври Селскостопанска академия. При непредвидените обстоятелства с пандемията на Ковид  тържественото събитие се проведе тържествено, но в делова виртуална среда. „На него правим анализ и отчитаме постигнатото през последната година – към какъв прогрес на селскостопанското производство е довела аграрната ни наука и разбира се, какво е останало неразрешено“, отбеляза в поздравлението си към академичната общност председателят на ССА проф. дн инж. Мартин Банов. В присъствието на заместника си проф. д-р Виолета Божанова и главния научен секретар на Академията проф. д-р Елена Тодоровска той отчете екипната на работа на ръководството на ССА, директорите на дирекции от Централното ѝ управление, директорите на научните институти и ръководителите на специализираните поделения на Държавното предприятие „Научно-производствен център”. „Всички ние преди всичко обединяваме усилията и волята си за ефективен труд в научните изследвания, научно-приложната, иновационна и образователна дейност в областта на земеделието и храните“, акцентира проф. Банов. Оптималната ефективност и конкурентоспособност на селскостопанско производство в България, по думите му, е хоризонтът на труда и постиженията на учените от структурните звена на Академията. „Всичко това обаче ни задължава да работим и следваме една актуализирана програма за развитие на Академията за периода 2021 – 2027 година в унисон с новата Обща селскостопанска политика на Европа и България, като част от нея.“ Най-близкият във времето и неотложен съобразно климатичната обстановка на планетата отговор, който трябва дадат нашите научни продукти, е как да работим за два пъти по-висока продуктивност с два пъти по-малко ресурси, припомни председателят на ССА.

Получени бяха многобройни поздравления от различни институции, организации и научни дейци, сред които от Президента, Министър-председателя, Министъра на земеделието и храните, БАН и други. Лично в Празника се включиха зам.-министър Събев, Ректорът на Русенския  университет  чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, представители на Българска академия на науките и Федерация на независимите синдикати от земеделието.

Под надслова „Селскостопанска академия в делниците между два празника“ прозвуча презентацията, която зам.-председателят на ССА проф. д-р Виолета Божанова изнесе като част от програмата на Празника на земеделската наука тази година.

Презентацията можете да видите тук

Вълнуваща част от програмата бе удостояването на проф. д-р Милена Узунова с почетното звание Доктор хонорис кауза на Селскостопанска академия, което обяви главният научен секретар проф. Тодоровска.

Като финал на Празника директорите на научните звена Институт по земеделие – Кюстендил, Институт по декоративни и лечебни растения – Негован, Институт по растителни генетични ресурси – Садово, Институт по полски култури – Чирпан, Институт по земеделие – Стара Загора, Институт по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ – Русе и Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” – София представиха създадени от тях уникални продукти и поздравиха колегите си за Празника.

Във връзка с предстоящия Празник на земеделската наука, Сайтът на ССА представя единствения по рода си Национален земеделски музей – София, който е в структурата на Селскостопанска академия. Уникалните му сбирки илюстрират развитието на различни клонове на земеделието у нас. В музея се пази знанието за делата на българските учени и дейци в тази област. Всеки един от тях по своему е допринесъл за модернизиране на родното земеделие и доближаване на изследователската работа в него до практическата селскостопанска дейност. С гордост можем да отбележим, че имената на някои от тези личности са в контекста на световния научен елит.
И още от „новините от историята“ на земеделската наука, които публикува ССА:
Линк: https://www.agriacad.bg/bg/presscenter/news/article/deloto-shkipyrnev-i-nachevich-dar-za-rodnata-zemedelska-nauka-i-svetovnoto-poznanie