Публикацията ще се обновява с акценти от срещите и презентациите и фотогалерия.
Китайско-Български форум за климатичните промени и съживяването на селските райони (София)

Годишен симпозиум на съвместната лаборатория „Един пояс, един път“

Организации: Китайско-българска съвместна лаборатория по изменение на климата и адаптация към климата в селските райони, Шанхайски университет Jiao Tong, Университет за национално и световно стопанство, Институт по аграрна икономика – ССА, София, Аграрен университет-Пловдив

28 август 2024 г. /11:00-16:00/

Място: зала „Тържествена“, УНСС, София

През август,24 г. Симпозиумът бе предшестван от срещи и презентации в Института по аграрна икономика – ССА,  Аграрния университет – Пловдив и работа на терен в Самоковско.

Официални гости на форума бяха Н. Пр. Дай Цинли, извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в България, служебният заместник-министър на земеделието и храните д-р Лозана Василева, председателят на ССА проф.д-р Виолета Божанова, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и заместник-ректорът по международната дейност на УНСС доц. д-р Янко Христозов, директорът на Института по аграрна икономика – ССА проф.д-р Божидар Иванов, директорите  на Съвместната лаборатория от българска страна проф.д-р Храбрин Башев /ИАИ/и от китайска страна Prof. Dr. Che Shengquan,  главният секретар по институционално сътрудничество и комуникации на Аграрния университет в Пловдив проф. д-р Светла Янчева и др.

Поздравителни слова при откриването имаха служебният заместник министър на земеделието д-р  Лозана Василева  и председателят на ССА проф.д-р Виолета Божанова. Вижте още за произнесените поздравителни речи при откриването според Програмата:

Opening Speeches

Speech by Rector Dimitar Dimitrov of the University of National and World Economy

Speech by H.E. Ms. Dai Qingli

Speech by Deputy minister of Agriculture and Food, Dr. Lozana Vasileva

Speech by President of SSA Violeta Bozhanova

Speech by Rector Boryana Ivanova of the Agriculture University – Plovdiv

„Съживяването на селските райони е важен компонент в борбата срещу изменението на климата. Една от най-ефективните стратегии за това е насърчаване на устойчивото земеделие. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева по време на откриването на Китайско-българския форум по изменение на климата и съживяване на селските райони 2024.  и годишния  симпозиум на Съвместната лаборатория в рамките на Инициативата „Един пояс, един път“ в Университета за национално и световно стопанство в София. По думите й, чрез възприемане на практики като диверсификация на културите, биологично земеделие и техники за опазване на водата, може да се намали въздействието на земеделието върху околната среда, като същевременно се подобрят добивите и доходите на фермерите. Тя акцентира и на ролята на обучението и образованието.

Вижте още от медийния отзвук /Агро.бг/от  речта на заместник министъра на земеделието и храните д-р Лозана Василева и презентацията на проф. Храбрин Башев и Shengquan Che,Shanhai JiaoTongUniversity (SJTU) за  оценка на риска от климата в българските селски райони, изготвен от Китайско-българска съвместна лаборатория.

Тук конференция може да бъде проследен реда на официалното присъствие  и ПРОГРАМАТА с докладите и всички прецентации,ЕN

Тук може да намерите целия Доклад 2024-AUGUST-rural climate risk report bulgaria,  представен от ръководителите  на Съвместната лаборатория, Prof. Shengquan Cheи проф. д-р Храбрин Башев /Институт по аграрна икономика/

Release of the „Bulgarian Rural Climate Risk Assessment Report“- Prof. Shengquan Che and Prof. Hrabrin Bachev

От 13.00 часа в сесията, модерирана от проф.д-р Храбрин Башев, Директорът на Института по аграрна икономика, проф.д-р Божидар Иванов представи доклад „Comparative competitiveness of selected Black Sea countries in the world production of wheat and sunflower“ /„Сравнителна конкурунтоспособност на избрани черноморски страни в световното производство на пшеница и слънчоглед“/.

ФОТОГАЛЕРИЯ,28.08.24:

 

Форум,2024. Откриване

Заместник  министърът на земеделието и храните д-р  Лозана Василева,

проф.д-р Божидар Иванов, директор на ИАИ и проф.д-р Храбрин Башев /ИАИ/

Проф.д-р Божидар Иванов, проф. д-р Храбрин Башев, проф. Shengquan Che,

Shanhai JiaoTongUniversity (SJTU) и участници във Форума

Медиен интерес . Проф.д-р Виолета Божанова, председател на ССА пред Агро.ТВ

Ръководителите  на Съвместната лаборатория, Prof. Shengquan Che,

проф. д-р Храбрин Башев /Институт по аграрна икономика/

и доц.д-р Боряна Иванова, ректор на Аграрен университет – Пловдив

Проф.д-р Виолета Божанова, председател на ССА, проф.д-р Божидар Иванов,

директор на ИАИ и Ректорът на УНСС, проф.д-р Димитър Димитров

Презентация на проф.д-р Божидар Иванов /ИАИ/

Ms. Dai Qingli , извънреден и пълномощен посланик на Република Китай у нас

и проф.д-р Божидар Иванов, директор на ИАИ пред Агро.ТВ за посоките  на научно сътрудничество

Проф. д-р Храбрин Башев и аташетата по наука и технологии на Република Китай у нас

След презентации за проектната работа на терен в Самоковско с участие на млади учени

От медийния отзвук : „Съживяването на селските райони е важен компонент в борбата срещу изменението на климата. Една от най-ефективните стратегии за това е насърчаване на устойчивото земеделие. Изявлението на служебния заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева по време на откриването на Китайско-български форум по изменение на климата и съживяване на селските райони 2024 г. и Годишния  симпозиум на Съвместната лаборатория в рамките на Инициативата „Един пояс, един път“ в Университета за национално и световно стопанство, София е акцент в публикациите на БТА и Sinor.бг , Агро Пловдив и др. за Форума.

ВИДЕО ГАЛЕРИЯ:

Видео: ИАИ

 

Вижте още: В новините на Агро.ТВ, 28.08.24 г. 

След Форума, 29.08.24

Заедно сред забележителностите на София: проф. д-р Храбрин Башев и младите

учени от Китай