Работата на терен в Самоковско продължи със срещи в Аграрния университет – Пловдив / виж фотогалерия по-долу/. Заключителната конференция за климатичинте промени и селските екосистеми ще бъде в УНСС от 11.00 часа на 28.08.24 г.

Самоков, 24 и 25.08.24 г.

Теренни изследвания, проучвания на място, анкети в аспекта на микроклимата и  влияние на климатичните промени. Това е само част от работата на младите учени и докторанти в рамките на Съвместната българо-китайска лаборатория за “Адаптиране на управлението на селскостопанските екосистеми към климатичните промени”.  След официалната среща в Института по аграрна икномика – ССА, който е с ключово участие сред четирите български института в Лабораторията  и впечатляващите презентации на трима професори, младите учени от Китай, заедно с ръководителите на Лабораторията от българска и китайска страна, проф. д-р  Храбрин Башев и проф. Shengquan Che, Shanhai JiaoTongUniversity (SJTU),  продължиха със среща с кмета на Самоков. На нея  присъства и директора на ИАИ проф.д-р Божидар Иванов /виж горната публикация/. На 24 и 25 август проектната  работа продължава на терен. Тя включва  анкети и срещи в 6 села, които държат в прегръдките си китния и забележителен със своята история Самоков, който през Възраждането изпреварва с богатство и напредък много водещи градове.

Справка с историята в Самоковско: „Историята – о, тя е среща с другия“, казва Анри Мари. И е трудно предизвикателствата на настоящето и в агросектора и селските райони да се отделят от миналото, от традиционни  дарове и производства. Такива в Самоковско безспорно са картофопроизводството, самоковите, животновъдството и др. В миналото Самоков е бил известен още и с абаджийската  си чаршия, а и с „житната си чаршия“ край града. Разбира се, и Самоковската иконописна школа, чието дело е  иконостаса на Рилския манастир и чийто основоположник, Христо Димитров /бащата на Захари и Димитър Зограф/ е от с. Доспей. Оттам започва и фотогалерията към тази публикация, от с. Доспей, с.Широки дол и Ястребец, посетени от китайските колеги.

Вижте и линк към предишната публикация „Официална среща и съществен принос в българо-китайското научно сътрудничество“ след посещението в  Института по аграрна икономика – ССА на 22.08.2024 г. , в очакване на заключителната конференция, посветена на климатичните промени и селските райони, в сградата на УНСС на 28.08.24г.

Фотогалерия от срещите и работата на терен в Самоковско:

с. Доспей, Самоковско

Ястребец

с.Широки дол

Проф.д-р Храбрин Башев и проф. Shengquan Che, Shanhai JiaoTongUniversity (SJTU)

 

Рилски манастир

Вижте още: Среща с Мария Димова, участник в олимпиадата в Нагано, Япония и европейски шампион по сноуборд

Добавена Фотогалерия от срещите в Аграрния университет, Пловдив/26.08.24/