Оригиналността на научните приноси на доц. Божидар Иванов са насочени към адаптиране и прилагане на практикувани количествени научни инструменти и методи за икономически анализ. Главно, с цел да се изпита тяхната приложност в селското стопанство. Оригиналността се  изразява в това да се използват и модифицират  утвърдени методи и средства, като например при иконометрично моделиране, като  същевременно се апробират  различни методи и алгоритми, които служат за измерване на определени индекси. Един такъв индекс и определение, по  по които проф. д-р Божидар Иванов работи и надгражда в научната си работа се отнася до конкурентоспособността и възможността да се изработват сценарии за развитието на земеделието по сектори.

В рамките на есенната сесия на регулярните семинари, които учените от академичния състав и по-младите учени в Инститета по аграрна икономика – ССА, провеждат в Зала 1 на ИАИ всяка сряда, на 09.10.24 г., проф. Иванов запозна аудиторията със своя  разработка и нови аспекти на “ „Сценарийно моделиране за измерване конкурентоспособността по сектори“.

Той детайлизира как да се  усъвършенства, изчисли и приложи  индекса на конкурентоспособността. Целта е моделът да се приложи в прогнозни сценарии и анализ до 2030 г., като се изследват   основни сектори в земеделието ни, например  маслодайните и зърнени култури, производството на месо и др.

Проф. д-р Божидар Иванов припомни, че според   разработената методика разбирането на понятието конкурентоспособност включва  1/увеличаване на пазарния дял на съответното производство и  2/на добавената стойност, които залягат като компоненти за измерване. Така измерването на  конкурентоспособността става чрез обобщен индекс на конкурентоспособността и  два отделни компонента – производствен и стойностен.  Лекторът изрично акцентира на това, че се изследват резултати, а не фактори, които може да се очаква да влиаят на конкурентоспособността, особено при подчертано динамично, дори екстремално  променящи се външни глобални и други обстоятелства напоследък. Целта е да се създаде модел, устойчив и полезен, удобен и научно състоятелен. Изследваните в случая показатели, които проф. д-р Божидар Иванов представи / конкретно при маслодайните култури/са цена, добиви и употреба на минерални торове. Като в моделирането,  в случая, функцията на цената, която по принцип зависи от търсенето и предлагането,  се залага теоретично, като  функция на самата себе си от предходната година.

Презентацията бе по същество „мастер клас по моделиране“и  бе посрещната с интерес, предизвика  въпроси относно усъвършенстването на модела, възможните граници на грешката, а и избора на показатели за изследване на земеделското производство и конкретните култури.

Фотогалерия: