Съвместният изследователски център на Европейската комисия публикува докладите от 58 Семинар на ESReDA /European Safety, Reliability & Data Association – Европейска асоциация за безопасност, вадежност и дании/на тема “ Използване на знанието за управление на рискове и заплахи: практики и предизвикателства“   (Using Knowledge to Manage Risks and Threats: Practices and Challenges), организиран от EC JRC на 15-16 юни 2021г.
На този авторитетен форум проф. Храбрин Башев от ИАИ бе член на програмния комитет, съпредседателства две от сесиите, и изнесе доклад на тема „Агро-хранителни последици от ядренага авария във Фукушима – уроци за управление на риска“ (Agri-food implications of Fukushima nuclear accident –  lessons learned for risk management).
Сборникът с доклади от конференцията може да бъде свален от:

Изданието представя 58-ия семинар на ESReDA, организиран съвместно от ESReDA и Съвместния изследователски център на Европейската комисия. Управлението на риска и управлението на знанието все още се развиват и узряват както теоретично, така и практически. Връзката между знанието и управлението на риска по същество все още не е достатъчно  комбинирано изследвана и използвана. Този семинар беше организиран с цел да се изследват връзките и взаимното допълване между знания, риск и управление по междусекторен начин, се посочва в изданието. Програмата на семинара включваше 25 презентации, от които пет основни лекции и един форум по  основната тема. Основните доклади и други презентации представиха възгледите и опита на различни заинтересовани страни от университети, изследователски центрове, сферите на промишлеността и органите по безопасност. Разгледаните теми бяха свързани със знанията и управлението на риска от различни гледни точки: безопасност, оценка на риска, използване на сценарии, устойчивост, сканиране на хоризонта, сигнали за ранно предупреждение, управление на база данни,  визуализация на данни и др., и от различни индустрии: вкл. напр ядрена, химическа, електрическа, телекомуникационна, железопътна и авиация. Семинарските презентации, дискусии и обратна връзка илюстрират важността на темата за управление на риска и знанията.