Бюлетин на Центъра за икономически анализи на селското стопанство /САРА / за м.ноември,22

Моментно състояние в развитието на сектора на зърнените култури в България

•Стоковите баланси на САРА при царевицата за 2022/23г. отговарят на  началните запаси от 340 хил.т, докато производството се коригира до 3,05 милн.т. Предназначеното за индустриална преработка се предвижда да е 1140 хил.т., за човешка консумация – 45 хил.т., използваното за фураж – 520 хил.т. Износът се оценява  на 1,15 милн.т. Остатъчни наличности – 390 хил.т.
•Стоковият баланс при слънчогледа: начални запаси -270 хил.т. Производство – 1,95 милн.т.
•Трите основни есенни култури : пшеница,ечемик и  рапица се очаква да заемат около 1,43 млн.ха, което е с около 1 % повече отколкото миналата година. Това увеличение се очаква да дойде от пшеницата, където засетите площи  се предвижда да са 1,22 млн.ха.

ЦЕНИ:

От началото на пазарната година цените на основните култури не се повишават, а дори се отчита известно намаление. Причините са в по-слабото търсене.

Занапред – понижение на цените с над 5 % е малко вероятно, като пазарите не са успокоени и най-малкото, заради пазарния фактор, ще се насочат нагоре.

•FOB:  Цените от Русия през ноември,22 се стабилизират, като разликата между най-високата и най-ниската за месеца е около 2 %.

•Според предвижданията на FAPRI в следващите години предстои постепенно снижаване на цените на зърнените култури. Очаква се  те ще бъдат  с около 20 % под средните  за пазарната 2022/23 г. Тези предвиждания се основават на допускането за понижаване на енергийните суровинни котировки, които са в основата на повишените разходи и рефлекса им върху високите цени на продукцията.

Развитие на производството  на домати, пипер и краставици в България

 
•Последните предвиждания на CAPA за тазгодишната реколта, поради по-високи добиви, търпят корекция, към повишение.  Общото производство на домати се предвижда да е 108 хил.тона.

Преработката на основни зеленчуци се очаква да претърпи  по-големи изменения. Очаква се преработените количества домати да възлязат на 30,2 хил.т., като през 2021, за сравнение, те са  достигнали 31,4 хил.т.

В следващите години може да се очаква намаляване на абсолютните количества на внасяните в страната домати, пипер и краставици. В условията на инфлация и относителното намаляване на доходите на населението , консумацията на зеленчукови консерви се увеличава и се бележи ръст при домашно приготвените. Докато местните преработватели са под външен натиск, особено ако не са интегрирани с първичното производство.

Млякото в България, производство

Продължава спада на млачните крави, като се очаква до 2025-та те да намалеят до 190 000. Ще намалее, но по-малко и производството на мляко.

Млечната верига в света

Продължава спада при обема на изкупеното мляко в ЕС. Едно сравнение на количеството му за първата половина на 2021 и 2022 година, показва, че то е с 0,4 % по-малко през 2022-а година.

• В същото време средната изкупна цена за килограм мляко продължава да нараства в целия ЕС, за м. септември с 4,1%, за м.октомври – с 3.8%.

Вижте още за ръста и актуални цени за зеленчукопроизводството, тенденции за млечното и местното производство в  БЮЛЕТИН на CAPA за месец ноември, 22 г:CAPA_Newsletter 11.2022