Как да се стимулира производството на повече български продукти, които да достигат до пазара? Например  чрез конкурс  за производители на най-успешните български продукти, представени на пазара, в категории: плодове, зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед. Очаква се конкурсът да стартира през следващата година. Новината дойде от „Национално животновъдно изложение – Сливен 2023 г.“ в гр. Сливен. Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщи още, че  се обсъжда и идеята за създаването на български магазини само с регионални продукти или т. нар. „свежи продукти“. Той поясни, че има доста добри примери от Франция, Австрия и Италия. Работим усилено за достъп на земеделските производители и животновъди до пазари, а на потребителите до родни продукти, информира министърът.

Седемнадесетото национално изложение на животновдство край Сливенското село Мечкарово представи елитни български животни  от говедовъдството, овцевъдството, коневъдството и биволовъдството.

Подготвя се и Закон за търговията с хранителни продукти, който ще регламентира създаването на магазини само с регионални продукти.

От министерството работят усилено за достъпа на животновъдите до пазар, да имат вода за напояване, добави министър Вътев. Предстоят промени в закона за поземлените отношения – всички пасища да се отдават приоритетно на животновъди, както и земя от държавния поземлен фонд – приоритетно за производители на плодове и зеленчуци.

Министър Вътев участва в награждаването на отличени животновъди.

Изложението е под мотото „Срещи на елита“ и за пореден път представя над 500 първокласни животни. Събитието се организира от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

Информация: от МЗ и собствен източник

Снимки: Десислава Тотева, ИАИ