Работна среща по Проекта АГРОРИНГ 

Утайките – практическа реализация с оглед опазване на околната среда и оползотворяване в земеделието

Каk утайките да бъдат обезвредени и същевременно – превърнати в гарант за по-богати почви

 Проект: „Социално-икономическа ефективност от използване на утайките от ПСОВ в селското стопанство“, АГРОРИНГ . Договор Номер КП-06-Н36/11от 13.12.2019 година. Финансиране: Фонд „Научни изследвания“ на МОН, срок на изпълнение 13.12.19 – 13.12.22

 Базова организация: Институт по Аграрна икономика, както и водещи специалистипроф. д-р инж. Мартин Банов, председател на ССА и проф. д-р Светла Маринова от Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията( ИПАЗР)”Никола Пушкаров”. Партньор по проекта: Национален център за обществено здраве и анализи – НЦОЗА

На работната среща в зала 1 на ИАИ, на  08.09.2020 г. , част от научния екип  на проект АГРОРИНГ /доц.д-р Божидар Иванов, ръководител на проекта, проф. д-р Светла Маринова от Института по почвознание, проф. д-р Храбрин Башев от ИАИ, гл. експерт Атанаска Джоджева от ИАИ, гл.ас. Веселка Георгиева,дм от НЦОЗА и др./ обобщиха актуалността и значимостта на проблема с утайките в екологичен, социално-икономически и практично-приложен аспект.  Набелязани бяха и конкретните задачи и дейности в тези направления при изпълнението на втори и трети етап от проекта. Проф.д-р Светла Маринова, от Института по почвознание, отчете навременно  и успешно изпълнение на плана за реализация до момента, въпреки извънредната епидемиологична обстановка в условията на  COVID 19 .  Всички участници в срещата потвърдиха нуждата от ефективно разпространение и приложение на резултатите от проекта в практиката, като информацията достигне до максимален брой селскостопанстки организации и производители.  Набелязани бяха и райони за анкетна работа с цел сравнителен анализ на резултатите от приложението в практиката и направените препоръки.  Разпределиха се задачите за постоянно информационно захранване на уеб-страницата на ИАИ по проекта, участие в конференции и семинари, публикации в български и международни научни издания,  изготвяне  на законодателно-нормативен анализ по третираната проблематика. Проф. д-р Храбрин  Башев очерта новостите в стратегията на Европейската комисия по темата.

Обобщение на научния екип за значимостта и актуалността на проблема за третирането на утайките и оползотворяването им в земеделието с оглед целите и задачите на проекта:

Проблемът с третирането на утайките и с оползотворяване на отпадъчното съдържание от пречиствателните станции е въпрос с десетилетна история. За много години наред, този въпрос имаше екологични и икономически измерения, свързани със замърсяването на околната среда и с разходите за оползотворяване и реколтивация на депата за съхранение на тези отпадъци. В последните десетилетия, с напредъка на новите технологии и навлизането на различни иновативни решения и стремеж към създаване на „Нови икономически цикли” разглеждането на утайките става не като бреме и разход, а като актив. При използване на утайките като торно средство настъпват положителни промени в свойствата на почвите, в добивите и качеството на растителната продукция, физичните свойства в посока на нейната водозадържаща способност и нарастване на ерозионната ѝ устойчивост. Доказана е и положителната роля на утайките върху баланса на хумуса в резултат от активната дейност на почвените микроорганизми.

Настоящият проект решава комплексно задачите по оползотворяване на утайките от пречиствателните станции за отпадъчни води, чрез разработване на ефективни технологии. Те са специфични в зависимост от качеството на продуктите, които се преработват и особеностите в санитарно-хигиенните им показатели, свързано с оползотзворяването им като почвен подобрител.

Задачите и целите на проекта е да стане източник на информация за широк кръг ползватели – ръководители и селскостопанстки производители, което е възможно с изготвянето на уеб-страница, провеждане на семинари и др.

Крайният резултат от научно-изследователската работа ще бъде обогатяване на теорията за функционирането и управлението на агроекологичните системи – проблем, при което се разкъсва кръговрата на биогенните химични елементи, поради внасянето на първичната биологична продукция от селскостопанските площи и натрупване на утайки от ПСОВ. В резултат от изпълнението на проекта се предвижда създаване на балансирана система за управление на утайките от ПСОВ чрез внасянето им в агроценозите като източник на биогенни елементи. В практически аспект, това е управление на отпадъците, получавани от ПСОВ, които след преработка могат да се използват в земеделието. Основно тя ще бъде предназначена за ползване от В и К, МОСВ, МЗГ и техните поделения в страната, фермери, пречиствателни станции за отпадъчни води и др.

Информирането на обществеността за новата селскостопанска политика е предпоставка за засиленото участие на аграрната наука в процеса на устойчиво развитие на местните общности и за разработване на новия модел и подход в планирането – прозрачност в управлението, достъп до информация, представяне на мерките, чрез които ще се постигнат най-ефективно целите на политиката.

Актуалността и значимостта на проекта се определя и от съответствието му с приоритетите на Европейския съюз

Реално дейностите по проблемите, включени в настоящия научен проект са продължение на 3 десетилетия изследвания, свързани с оценка и моделиране на технологиите за използване на утайките от ПСОВ. Освен агрономически и технологичен въпросът с използването на утайките има социално-икономически измерения, които са разглеждани на микро (стопанско) и макро (екологична,социална и икономическа среда) равнище. Посредством интердисциплинарни подходи ще се разработят и приложат икономически методи за изчисляване икономическата ефективност и оптимизационната функция при различни технологии и практики. Ще се направи оценка на въздействието от въвеждането на използването на утайки в земеделието върху отделните фактори на икономическата, социална и екологична среда. Екипът си поставя задачи след завършването му да се реализират няколко социално значими цели: безопасно отстраняване и оползотворяване на утайките от ПСОВ и възстановяване нарушения баланс на почвите, чрез прилагане на утайките като торно средство; установяване на икономическата ефективност от приложението на утайките при различни типове почви, съотношения (почва:утайка) при различни земеделски култури; вегетационни експерименти за установяване ефекта от използване на утайки и органични торове – отчитане на добив и анализ на растителната продукция и почвата; алтернативи за оползотворяване на утайките в селското стопанство;  изработване и тестване на методически инструментариум за оценка на социално-икономически ефекти от оползотворяване на утайките в земеделието; отправяне на предложения за подобряване на европейските и държавните политики способстващи за ефективното управление на утайките.

Виж по темата за оползотворяване на утайките от отпадъчните води в  Сайта на ССА:

https://www.agriacad.bg/bg/presscenter/news/article/ucheni-ot-selskostopanska-akademiq-s-vodeshta-ekspertiza-za-izpolzvane-utaikite-ot-otpadychni-vodi-v-selskoto-stopanstvo

 

  

 

У