Протоколите за молекулярната диагностика на важни вируси по овощните видове са разработени от научни екипи на ССА и се прилагат чрез доставеното ново оборудване по Националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ (ННП-ХРАНИ) към Министерството на образованието и науката.

Екипът на Институт по земеделие – Кюстендил към Селскостопанска академия, проф. д-р Елена Тодоровска – главен научен секретар на ССА и оперативен координатор на Компонент 1 на ННП-ХРАНИ, г-жа Янка Михайлова, дирекция финансово управление и човешки ресурси на ССА, г-жа Мария Юнакова, началник отдел „Наука, образование и иновации”,  проф. дн Иван Атанасов, директор на Агробиоинститут на ССА, доц. д-р Илияна Кришкова, директор на Институт по земеделие – Кюстендил, както и участници по Националната научна програма присъстваха на откриването на новата лаборатория на 08 ноември 2022г.

„Чест е за мен да открия новооборудваната лаборатория за диагностика на вирусни болести при семковите и костилковите овощни видове. Овощните видове са изключително ценен ресурс за региона и неслучайно той е известен като овощната градина на България – с тези думи проф. д-р Тодоровска приветства присъстващите. По думите ѝ овощарството е поминък за този регион и традиция, която ние предаваме в поколенията и допълни: „Овощните видове в този район са обект на проучвания с близо 100-годишна история. Институтът по земеделие – Кюстендил има важен принос за развитието на науката в областта на модерното овощарство, агрозащита и изграждане на съвременния облик на аграрната наука в България. В контекста обаче на предстоящата трансформация на Кюстендилския регион от въгледобивен в район със силно развито земеделие значението на овощните видове ще бъде голямо. Изискванията към повишаване на качеството на продукцията са свързани със Зелената сделка и стратегията „От фермата до трапезата“, чиято цел е и редуциране на негативното влияние на новоинтродуцирани инвазивни видове чрез точна и ефективна диагностика и противодействие на тяхното разпространение.

Вижте още в публикацията на ССА

Вижте част от фотогалерия за овощарската традиция в Кюстендилските села, предоставена за сайта на Института по аграрна икономика от хора от Кюстендилския край: