Всичките  членове на бюджетната комисия гласуваха за увеличението, преди бюджетът да бъде окончателно актуализиран от  НС.  До  заслуженото увеличение се стигна чрез съвместни действия. Вижте цялата  публикация на Уебсайта на ССА ТУК:

Част от текста:“По време на заседанието на бюджетната комисия беше прието предложението на Румен Гечев (БСП) и Зарко Маринов (ДБ) за увеличение на трудовите възнаграждения на работещите от Селскостопанска академия за изпълнение на научно-приложната, иновативна и образователна дейност в областта на земеделието и храните с 5,5 милиона лева. По време на заседанието проф. Гечев заяви: „Учените от Селскостопанска академия имат същите научни степени като колегите си във висшите учебни заведения, но не получават аналогични възнаграждения. Имахме консенсус с колегите от ГЕРБ, което е хубаво в Парламента, и се обединихме, че сумата от 5,5 млн. лв. увеличение на бюджета е достойно.“ Предложението на БСП беше подкрепено от членове на комисията, представители на други политически групи. Красимир Вълчев от ГЕРБ добави:

Научните организации са разположени не само в Българска академия на науките, но и в Селскостопанска академия, има и научни организации, които са извън тези две академии и затова поставихме на вниманието ви още при обсъждането на Закона за държавния бюджет, че науката е хоризонтална и вземайки решения за увеличаване на възнагражденията в БАН е редно да се увеличат и тези в ССА, тъй като възнагражденията са много ниски и в никакъв случай не позволяват възпроизводство на научния потенциал.“

При гласуването 23-мата членове на Комисията по бюджет и финанси от всички парламентарно представени партии приеха единодушно предложеното увеличение за ССА. 

За увеличението настоя и КНСБ, което ще позволи ръст на възнагражденията на работещите в Академията. Учени и членове на синдикалната организация към ФНСЗ настояха за промяната чрез протестна акция до сградата на Народното събрание“.