BulgarianEnglish

Участия в VII-та Международна научна конференция  „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и аграрни политики““

Участия в VII-та Международна научна конференция  „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и аграрни политики““

Предстоящо: Примерът  с Африканската чума по свинете в България ще бъде представен от доц.д-р Божидар Иванов – Институт по аграрна икономика, София на на  VII-та Международна научна конференция  „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и  аграрни политики“, организирана от Института  по аграрна икономика към ССА.

Целта е да се  предложи и апробира подход за оценка на риска от такива бедствия, представени чрез икономическите загуби и разходи, направени за борба с епидемията от последното избухване на Африканска чума по свинете (АЧС) в България 2019-2020.

Тема на изследването: „Подход за оценка на риска в земеделието. Пример с Африканската чума по свинете в България“

Съществуват различни подходи за оценка на икономическите последици от инфекциозни заболявания и други епизоотични случаи, засягащи селското стопанство. Земеделието е един от икономическите сектори с висока уязвимост към природни и епизоотични рискове. Това се дължи на биологичното естество на производствените процеси и условията, при които те протичат.

Целта на това проучване е да предложи и апробира подход за оценка на риска от такива бедствия, представени чрез икономическите загуби и разходи, направени за борба с епидемията от последното избухване на Африканска чума по свинете (АЧС) в България 2019-2020. АЧС е тежко вирусно заболяване засягащо домашни и диви свине. В България за 2019 г., в резултат на заразата, броят на наличните свине в края на годината е с 25% надолу в сравнение с предходната година, докато цялото поголовие спада с 28%, което води до загуби и икономически вреди. Те  могат да се използва за оценка на резултатите от този рисков фактор.

Оценката на риска  ще бъде извършена през призмата на вероятността от поява на рисковия фактор и интензивността на причинените от него щети. Количествен метод за оценка на разходите ще бъде използван за оценка на риска в свиневъдството. Посредством включване на релевантни индикатори ще се направи оценка на последиците и щетите от рисковите случаи в земеделието. Зависимите индикатори представляват идентифицираните последици за опасностите и се изразяват в изчислителната матрица на проектните уравнения.

Други по-ранни публикации по темата на доц.д-р Божидар Иванов, можете да прочетете ТУК:

Научните публикации от Конференцията  очаквайте в  списание сп.“Икономика и управление на селското стопанство“. Пряка връзка с него ВИЖ в категория „Полезни връзки“ от сайта на Института по аграрна икономика и в сайта на ССА.

  • Хранително осигуряване и хранителни вериги
  • Земеделски и стокови пазари
  • Земеделски политики в здравната криза
  • Баланс в земеделието и околната среда
  • Кръгова икономика и устойчивост

REGISTRATION ON EMAIL: iae_conference2020@iae-bg.com

Виж ПРОГРАМАТА на Конференцията на 27-28.10.20:Program – Conference 10.2020-BG

 

 

 

Социални мрежи

Видео

Зареждане...

87 години Институт по аграрна икономика

Архиви

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Карта: