Резултатите са представени на 25 януари 2023 г. в гр. Русе, на  семинар. Те демонстрират   ефекта на  листното третиране с биологично активни вещества с различни концентрации. Реализирани на база на биометрични показатели и добива при пролетна рапица и овес. Двете култури са третирани с различни биостимуланти (БС), разработени в Институт по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия. За първични данни са ползвани получените резултатиот Земеделската опитна станция (ЗОС), в изпитателно (опитно) поле в Институт по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ – Русе към Селскостопанска академия. Предложен е  оптимизационен модел за оценка на икономическата ефективност от прилагането на биостимуланти върху двете култури, на база получените експериментални данни. Предварителните резултати показват, че приложените БС увеличават значително ефективността на културите, но те не могат да дадат аналогично отражение върху икономическата ефективност на земеделското стопанство.

Представени резултати са от  междинен етап по проект „Употреба на биостимуланти при биологично отглеждане на земеделските култури – оценка на приносите за биоикономиката“.

Проектът е финансиран с Договор № КП-06-Н46/6 от 27.11.2020 г. от Фонд научни изследвания към Министерство на образованието и науката. Той се  се изпълнява от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) – София, който е в структурата на Селскостопанска академия (ССА). Ръководител на проекта е доц. д-р Илияна Петрова от ИКХТ-София. В научния  колектив са включени учени с интердисциплинарни  компетенции, сред които и Института по аграрна икономика – София. Включени са още Института по земеделие и семезнание – Русе. Работата на учените се извършва в партньорство с Нов български университет – София Пловдивски университет „Паисий хилендарски” – Пловдив и Университета по национално и световно стопанство – София. На семинара са поканени земеделски производители и представители на медиите, уточняват учените.