Шест вековни дървета са обявени за защитени,

съобщиха от МOCB

Повод да погледнем на богатството на  гора по българските земи, овековечено от автори още от първи  век на н.е. Гораа – прославена, с препратки на изследоветели и експонати на  забележителните и   видове дървета и  ценни екземпляри в световни музеи, като Метрополитън, в Лайден, родния град на Рембранд, в музея в Чепеларе у нас. И  и разира се, в уникалния музей „Земята и хората“, единствен по рода си, с колекцията от кристали. Можеш да отсечеш дърво, да изгориш дърво, да похабиш дърво.  Но можеш и да засадиш дърво. Можеш  дори да събудиш умрялото, заспалото дърво?  Да го превъплътиш, да направиш, например, от отсечен дънер изкуство, да изваеш иконостас.  Край много от изключителните многовековни дървета на България са се разигравали важни и рещаващи исторически събития. От това как сечем гората зависи пазим ли вода и  въздух за децата си? Как съхраняваме почвите си? Посоките на тази тема за безброй. И водят навътре, към нас самите.

Ето и новиината от МОСВ: Три от шестте, обявени за защитени дървета, се намират в Асеновград и са от вида източен чинар (Platanus orientalis) –  вековно дърво на близо 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 3,16 м; вековно дърво също на приблизително 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 3,28 м; вековно дърво на 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 4,75 м. Предложението за обявяване на трите вековни дървета е внесено в РИОСВ – Пловдив от Община Асеновград.

За защитени са обявени и две вековни дървета от вида орех (Juglans regia), които се намират в  община Павел баня, област Стара Загора. Едното е на приблизителна възраст 100 години, с височина 18 м, обиколка на ствола 4,20 м, намира се в землището на село Тъжа, като предложението за обявяване е внесено в РИОСВ – Стара Загора от частно лице. Второто е на възраст над 180 години, с височина 13 м, обиколка на ствола 4,10 м, намира се в землището на село Турия и предложението за обявяването му за защитено е внесено от Асоциация на парковете в България.

В заповедта на министъра е включено и вековно дърво на столичната улица „Джеймс Баучер“ – от вида летен дъб (Quercus robur), на приблизително 200 години, с височина 15 м, обиколка на ствола в основата 3 м. Предложение за обявяването му за защитено е внесено в РИОСВ – София от администрацията на Район „Лозенец“.

С обявяването на шестте дървета за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата.

Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ.