За 32-ри път вестник „Български фермер“ /“24 часа“/, с партньорството на ДСК, събра в Галерия „Оборище“ поколения земеделци, представители на бизнеса, науката и „пера“, за които да се пише за земята и земеделието е кауза. Отличията бяха в шест категории. Изявленията и репликите при раздаване  Агрооскарате бяха под знака иновациите, които се постигат с добра връзка на земеделието, бизнеса и науката. Издателят на „24 часа“ Венелина Гочева директно  покани бизнеса да води майсторски класове в аграрните университети в София, Пловдив и Стара Загора, за да се мотивират  студентите да изберат пътя на храната. Друг акцент беше, че няма да е лесно, което предполага сериозни резултати. Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който връчи голямото отличие заяви, че да се прави  агробизнес, никога не е леко, защото е прекалено рисково и зависи от много външни фактори. А науката е изключително необходима и ценна. „В България я имаме, имаме и бизнесмени“, уточни той. И още, че  в министерството в момента се прави програма за посещения на най-успешните  бизнесмодели в страната. А първите посетени ще са отличниците от конкурса: : „Чухме толкова красиви думи за агробизнеса, за любов и оптимизъм, сигурен съм, че нито един успех не е постигнат без оптимизъм и без любов. Който търси лесно, е обречен цял живот да му е трудно“, каза министър Вътев. Поздравление на наградените!„.
Акцент в репликите и поздравленията бяха също екопосланията и родното производство.
 На церемонията присъства и доц.д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика – ССА, който в края на 22 г. взе приза на „Агробизнесмен“ – „Учен с принос в земеделието“. А ето и наградените за 2023 година:
– инж. Рашид Узунов, /Раломекс“ АД от гр. Завет/е 32-ият носител на най-голямото отличие, големия петел – ветропоказател и на купата “Агробизнесмен на България” за 2023 г.
  Пазарният дял на „Раломекс“ е средно 15 процента от почвообработващата техника у нас – плугове, култиватори и дискови брани. Гл.инж. Рашид Узунов заяви, че те не са типични земеделски производители, а предлагат техника и като скачени съдове, когато земеделието е добре, и те са добре. И е важно да се следят световните тенденции.

Отличието взе за нов сорт розов домат „Мами Пинк F1“ на „Енза Заден“. Сортът е от градински тип, подходящ е за пролетно и лятно производство в оранжерии. Плодовете са с интересна крушовидна форма, добре оребрени, с размер между 250 и 350 грама. Доматът е високодобивен, месест, добре балансирана киселинност и сладост, с интензивен аромат и тънка люспа. Различава се от другите сортове по дългия срок на годност. Предпочитан сорт е от производители, търговци и кулинари.Опитната база е от 4 декара модерна оранжерия и 10 дка открити площи в село Цалапица, област Пловдив. 

Категорията „Пробив на пазара“

Пламен Янчев, стопанство „Дини Янчев“ от Долни Дъбник за налагането на дините без семки на българския пазар. Експериментите за производството на безсеменни дини Пламен Янчев започва през 2014 г. и те постепенно се превръщат във важна и основна част от сезонното му производство и пробив сред настъпващата вносна продукця в големите градове, особено. Той също подчерта, при вземането  на „петела“, че при трудното, каквото е зеленчукопроизводството, помага любовта към работата.

-Категория „Инвестиция с кауза“

Детска фирма „Кеффа“, с. Строево, с фермерска мандра за мляко, саламурено сирене, кашкавал. При приемане на наградана Мария Василева ни подсети да не забравяме, че земеделието освен храна, създава среда.

Категория биопроизводство:

Стоян Стефанов от биоферма „Софина“, основана през 2010 г. Тя произвежда биологични зеленчуци, подправки, плодове и орехи. Асортиментът обхваща над 70 продукта. Със запазено място в сърцата на потребителите със своите зеленолистен кейл, манголд, лапад, киселец. И с практично потвърждение на силата на българските семена, селектирани с години.

Категория „Млад агробизнесмен“

Георги Мутафчиев от биоферма „Козле“ /продукти от козе мляко/. Традицията е в производството, но и в отличията за наследника: През 2019 г. Г. Мутафчиев  печели приза за най-добър млад фермер, а през 2021- за биосуроватка от козе мляко като  иновативен продукт/ Европейски конгрес на младите фермери/.

Обобщена информация:Ваня Манолова

Още подробности проследете в публикациите на организаторите, в. „24 часа“, а също и  специализираните земеделски медии и БТА

Фотогалерия, ИАИ: