В тази публикация може да проследите акценти, а и целия доклад от  работата на Тематичната работна група“ Устойчиви планински райони“ на ОСП към ЕК.“

Работната група се състои от 22 експерти от страните членки на ЕС. В нея от страна на ИАИ участие взе Божура Фиданска. В доклада може да разберете повече за някои  новаторски подходи и вдъхновяващи истории за успех относно нови начини за развитие на хранително-вкусовата промишленост, горските продукти и други продукти на биоикономиката. Ще научите включително и начини за справяне с предизвикателствата, породени от изменението на климата, изоставянето на земя, как фермерите да съществуват съвместно и да се възползването от предимствата на новите възможности, като социално земеделие или здравословен агротуризъм.

Фокусната група стартира през ноември 2023 г. и приключи работата си през юни 2024 г.

Сред предложените в заключителната част идеи са:

 1.Идеи за оперативни групи

› Разработване на мини процесори, адаптирани за планински райони.

Справяне с важното предизвикателство на планинските райони как да се изградят малки обработващи единици, адаптирани към местните условия (отдалечени райони; лош достъп до инфраструктура и комунални услуги) и размера на фермата (обикновено малка), като същевременно се спазват санитарно-ветеринарни правила. Съответни сектори за включване ще бъде производството на краве и овче мляко и месо. Специфичен резултат може да бъде създаването на  демонстративни, малки единици, които могат да бъдат възпроизведени в други планински региони. А също и да се обучават съветници и фермери в демонстрационните звена. Специфичен географски район за проекта може да бъдат например  Карпатите и Алпите.

Как да привлечем младите хора в планинските райони?

Това ще бъде оперативна група между поколенията,  с повече участници, където младите хора могат да имат силен глас, за адресиране на индивидуални и колективни подходи (като се имат предвид социалните, икономически, културни и образователни перспективи).

Предложени са и идеи за модели и инструменти за намиране на пазарна ниша, както и клиенти, които ценят високото качество на планинските продукти и истинската история зад тях (култура и природа) и са готови да платят по-висока цена. Подчертава се, че проектът би могъл да работи върху знания и умения в областта на дигиталния маркетинг и електронната търговия, планински етикет и брандиране, разказ на истории за продукт-природа-хора чрез практически обучения, посещения на място и във връзка с туризма.

Специално внимание се обръща на значението на сътрудничеството  на заинтересовани страни („Go асоциации/Go Associate“). Професионални лесовъди, фермери, собственици на земя, експерти и ключови заинтересовани страни често са включени в малки групи от хора (асоциации) от планински общности и са помолени да помогнат за намирането на финансови и технически решения за реализиране на идеи и цели.

Предложените идеи целят създаването на нагласи и иновативност, които позволяват атрактивна визия за селското стопанство и селските територии като начин на живот. Очакваните резултати биха могли да бъдат: а) нови  възприятия за селското стопанство и селските територии, които биха могли да подкрепят икономическата стойност на тези територии и техните дейности; (б) да се развият и насърчат иновативни предприятия, които биха могли да задържат  младежите в селските райони; в) създаване на социални медии и комуникационни инструменти за нова визия за успех и живот в селските райони; г) препоръки за политики за селските райони, разработени с млади фермери (напр. свързани с достъпа до земя). Идеята може да се приложи например във вътрешните територии на Португалия. ›

Достъп до пазара за селскостопански продукти от планински райони

Обикновено селскостопанските продукти в планинските райони са с високо качество, произведени по щадящ природата начин и тясно свързани с културното наследство и природата, но производствените разходи са по-високи и следователно потенциалните клиенти и пазари са по-ограничени. Целта е да се разработи казус, да се работи с група заинтересовани страни и да се развие бизнес.

Участието на Божура Фиданска бе фокусирано върху важността на местното управление на ниво общини и развитието на планинските райони.

Още идеи може да научите от Доклада на Работната група, който в пълен  формат се предлага ТУК