Открит ли е ключ за бърза връзка – производители, преработватели, пазар

От 13 юли започна приемът по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“ от мярка 16 „Сътрудничество“ от Програма за развитие на селските райони. Тя е насочена към късите вериги за доставка и местните пазари. Общият размер на финансовата помощ по процедурата е 15 646 400 лв., съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Резултатът от тази подмярка би трябвало да е улеснено купуване на продукти директно от местните производители.

Т.н „къси вериги“ , които са обект на браншови дискусии и научни изледвания и трудове от години, са средство за успешно местно икономическо развитие, за близките териториални и социални отношения между производители, преработвателни и потребители.
Като „местни пазари“ според стартиралата подмярка от ПРСР, се определят пазарите, които са в радиус от 75 км от стопанството на произход на продукта. В този радиус трябва да се осъществяват както преработката на продукта, така и продажбата му на крайния потребител.
Допустимите кандидати са юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или дружества, учредени по смисъла на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), които представят колективен проект за сътрудничество за изграждането и развитието на къса верига за доставки или за изграждане и развитие на местен пазар.
Крайният срок за подаване на проектни предложения по подмярката е 14 септември 2020 г.

Браншовиците, учените и производителите коментират нуждата от такава мярка още от 2012-та година. Добри примери предоставя и чуждият опит. В Глава 5.4.2.2. Добри практики. Словакия“ от монографията „Поземлени отношения:икономически ракурси“ ,2016, на проф. Пламена Йовчевска от Института по Аграрна икономика /стр.150/се сочи примерът за намаляване на ДДС за основна група основни хранителни продукти като продажите на месо, мляко, млечни продукти и др. бързооборотни стоки. Местното производство се подкрепя и посредством редица местни фермерски магазини, които получават общински помещения срещу професионален наем. Основната цел по време на Словашкото председателство е тъкмо подобряване позициите на земеделските стопани в хранителните вериги. Практиката на Словакия с намаляване ставката на ДДС осигурява на гражданите прясно произведена храна, без да се конфронтира с общоевропейската политика на свободния пазар. В търговската мрежа потребителят има възможност да направи своя избор по отношение цена-качество, която е в полза на местното производство и то бележи своя ръст. Подобряяването на състоянието на словашките производители и добавяянето на доход от участието им в агрохранителната верига е стимулиращ фактор за разширяване на местното производство, допълва проф. Йовчевска в тази част от изследването си.