На 08.06.22 г. в Зала 1 на Института по аграрна икономика, в рамките на регулярните семинари-дискусии, гл. ас. д-р Десислава Тотева представи своя научноизследователски труд на тема „Конкурентоспособност на лозаро-винарския сектор“.
Тя запозна учените от ИАИ с показателите за изследване и оценка на конкурентоспособността на сектора, съвременни тенденции в производството на грозде и вино, динамиката на производството им в света, подхода си за оценка на  мястото на България в него. Изследването обобщaва и  потенциалните възможности за развитие на биопроизводството, негативните тенденции  в лозаро-винарския сектор, намалявящия му дял в брутната продукция на селското стопанство у нас.  Трудът  на гл.ас. Десислава Тотева включва още  анализ на въздействието на ПРСР и Програмата за лозаро-винарския сектор. Тя изследва връзката между площите и плащаните субсидии и обобщава, че те не водят до увеличение на производството.
     Предизвиканата дискусия се съзредоточи върху  дефинирането на понятието конкурентоспособност и ясно определяне на индикатора, по който се изследват и обобщават зададените показатели.