Силна браншова структура и закон ще го защитават. И приемствеността. Това са някои от акцентите в изявление на заместник-министър  Тодор Джиков при посещение на Зеленчукова борса, Сливен. И още:  Държавната помощ от 426 млн. лева ще стигне своевременно до земеделските производители. Той отбеляза, че това подпомагане е важно за стопаните на фона на инфлацията и предизвикателствата пред сектора в резултат на войната в Украйна и последствията от COVID кризата.

Според зам.минстър Джиков трябва да се търси вариант на нормативна уредба, който да е работещ за всички страни. Когато има силна браншова структура, която да отстоява позициите си, тогава всяка една политическа власт ще се съобразява и тази приемственост ще бъде факт. Тогава с изградения фундамент ще можем да възстановим земеделието“, каза Тодор Джиков. По думите му, регионалните браншови организации е добре да се обединят в една национална.

Аграрният заместник-министър съобщи още, че продължава и работата по отстраняване на коментарите по Стратегическия план. И обясни, че се търсят възможности за целева държавна субсидия за сектор „Плодове и зеленчуци“. Според него мерките за подпомагане трябва да отчитат какви са пазарните сътресения при отделните култури, уточняватв Уебсайта на Министерство на земеделието.