На 27 септември 2022 г. В ИАИ бе сключен Договор за подновяване на дългогодишно активно сътрудничество между Института по аграрна икономика – ССА и Института по икономика на селското стопанство и продоволствие – Национален изследователски институт във Варшава. Той бе официално подписан от директора на ИАИ доц.д-р Божидар Иванов, от българска страна, и д-р инж. Силвия Лаба, директор на Института в Полша. В него се подчертава, че основание за този акт са новите възможности, които се откриват пред Полша и пред България, като членки на ЕС и нуждата от на задълбочени изследвания на обществено-икономическите промени в земеделието и селските райони, сътрудничеството между общностите за Нова Обединена Европа и др. Учените от Полша са тук за научен стаж и посетиха Института след срещи с председателя на ССА, проф. дн инж. Мартин Банов и научен обмен в  Кюстендил.

Директорът на ИАИ доц.д-р Божидар Иванов  поздрави гостите с червени рози, благодари за доброто сътрудничество като припомни имената на учените, положили здравата му основа, като проф. дин Агниешка Вжохалска, научен секретар в полския институт. Той направи кратък преглед на дългогодишното сътрудничество между двете институции, изразяващо се в провеждането на двустранни научни конференции, публикации в институционалните издания, участие на учени от двете страни в редакционните колегии на научните издания и засилване на връзката чрез обучение на служители и учени по програма Еразъм+.

Доц.д-р Божидар Иванов и зам.- директора на Института по аграрна икономика – ССА, проф. проф. д-р Румен Попов получиха специални сертификати на Полския изследователски институт.  Проф. д-р Пламена Йовчевска, която има водещ принос в това сътрудничество,  изрази радостта си, че младите учени вече са поели щафетата на многогодишния научен обмен и общи изследвания, включително и по Европейската програма Еразъм. Тя  сподели, че презентациите на бълкарските учени в Полша и тази година са били посрещнати с много голям интерес, активност и желание да се продължи съвместната работа.